Sojabonen

De sojaplant is familie van de vlinderbloemigen en wordt sinds 2013 in Nederland geteeld. Andere vlinderbloemige planten die in Nederland groeien zijn bijvoorbeeld erwt en lupine. Soja staat bekend om het hoge eiwitgehalte wat in de bonen zit, namelijk 35 tot 40%! We vertellen graag meer over deze plant.

De sojaboon
De plant is te herkennen aan de peulen die aan de plant vastzitten. Hierin groeien de kleine boontjes met het hoge eiwitgehalte. Daarbij bevat de boon ook nog olie die voor verschillende toepassingen gebruikt kan worden. Wat er daarna overblijft is te gebruiken voor veevoeders. De sojaboon is heel veelzijdig en wordt vaak gebruikt voor plantaardige producten.

Soja in Nederland
Er zijn verschillende rassen van de sojaplant. In Nederland worden de rassen geteeld die geschikt zijn voor het Noordwest Europese klimaat. De soja die hier wordt geteeld wordt ook wel Nedersoja genoemd.

Duurzaam gewas
De teelt van sojabonen is een zogenaamd rustgewas voor de bodem. De sojaboon bindt stikstof uit de lucht voor de eigen groei. Ook wordt stikstof in de bodem vastgelegd, als voorraad voor de volgende teelt.

Zaaien en oogsten
Het zaaien van soja kan pas als de nachtvorst voorbij is. Meestal wordt geadviseerd om halverwege april tot en met begin mei te zaaien. De oogst kan dan ongeveer eind september plaatsvinden. Bij het oogsten is het belangrijk dat het gewas geen groene delen meer heeft. Dit betekent dat de peul en boon voldoende ingedroogd is.

stockafbeelding sojabonen