Teeltproces van suikerbieten

Vanaf eind maart tot begin april worden suikerbieten gezaaid. Dit gebeurt machinaal, zodat de zaadjes op dezelfde afstand van elkaar en op dezelfde diepte in de grond terecht komen. Het oogsten van suikerbieten start vanaf september. Ze worden geoogst met een bietenrooier, hele grote geavanceerde machines die tot wel twaalf rijen tegelijk oogsten. Aan de voorkant van deze machine wordt het blad van de bieten afgeslagen, daarachter zit een mes dat een klein deel van de kop van de biet afsnijdt. De bieten worden daarna door ‘lichters’ uit de grond getild. Daarna wordt er zo veel mogelijk grond van de suikerbieten verwijderd. Vanuit daar komen de bieten in de opslagbunker terecht, waarna ze in de kiepwagen terechtkomen.

Naar je bord

De suikerbieten zie je vaak op een hoop voor op de akker liggen. Ze gaan vervolgens naar de fabriek toe. Daar worden de suikerbieten in een tijdsbestek van drie tot vier maanden verwerkt tot suiker. Dat noemen ze ook wel de bietencampagne. De suikerfabrieken zijn alleen in deze maanden van het jaar in bedrijf. Suikerbieten moeten zo snel mogelijk na het oogsten worden verwerkt, het suikergehalte loopt na de oogst namelijk snel terug.

De suiker komt via producten waarin suiker is verwerkt of als suikerklontje of suiker op het bord of in de koffie van de consument terecht.

Doe de quiz!

14
Aangemaakt op Door Lotte Jacobs

Suikerbieten

1 / 3

Waarom moeten suikerbieten na het oogsten snel worden verwerkt?

2 / 3

Wat is de bietencampagne?

3 / 3

Vanaf wanneer worden suikerbieten geoogst?

Je score is

De gemiddelde score is 88%

0%