Ut Èèrepelschuurke van familie Roelen

Ut Èèrepelschuurke geniet al geruime tijd van bekendheid. Deze streekproductenwinkel heeft herhaaldelijk deelgenomen aan activiteiten om boeren, burgers en buitenlui te betrekken bij hun producten, met name de aardappel. Naast aardappelen zijn er in Ut Èèrepelschuurke ook uien en eieren verkrijgbaar. Al sinds het begin van de jaren ’60 wordt er bij Huize Roelen verkocht. Kees’ moeder was zeer enthousiast over de verkoop, maar vond het ook erg gezellig om een praatje te maken met iedereen die langskwam.

Sinds 2013 beschikt ut Èèrepelschuurke over een aardappelautomaat. De vakken worden dagelijks bijgevuld, zodat de aardappelen altijd vers van het land zijn. Elk zakje aardappelen wordt handmatig  met zorgvuldigheid gesorteerd. Overdag is het schuurke open, daar waar je contant kan betalen of met je pinpas. Alles is geautomatiseerd, dus vrij flexibele verkoop. De familie Roelen teelt verschillende aardappelrassen, waaronder de bekende bintje. Toch blijkt dat de meeste klanten specifiek voor het ras de Frieslander komen, puur vanwege de smaak.

De automaat wordt beschouwd als een neventak van de boerderij, maar desondanks zijn Kees
en Rian er dagelijks druk mee bezig om de klanten te helpen. Mensen komen zelfs van buiten
de gemeente Moerdijk om te genieten van hun heerlijke, maar bovenal duurzame aardappelen.

Kees en Rian telen aardappelen voor Albert Heijn en zijn geregistreerd als Planet Proof en Beter
voor Natuur & Boer. Door het gebruik van akkerranden met bloemenmengsels behandelen ze de
bodem met zorg. Dit levert niet alleen een prachtig uitzicht op, maar biedt ook een thuis voor insecten, die zich nestelen in deze randen.

Kees en Rian hechten veel waarde aan sociale cohesie en educatie. Met regelmaat hebben ze deelgenomen aan open dagen op hun bedrijf. Zo organiseerden ze bijvoorbeeld een aardappel rooi dag, waar kinderen zelf aardappelen mochten oogsten. Ondanks de nodige voorbereidingen bleek het een groot succes. Het is prachtig om te zien hoe mensen zelf kunnen ervaren hoe een boer oogst,  maar vooral ook om te ontdekken welke variaties er mogelijk zijn in de keuken met hun aardappelen.