Walnoten

Walnoten

Walnoten worden meestal verwerkt in een dessert of salades. Maar ook uit de hand walnoten eten is lekker en gezond.

De groei
De walnoten komen van een boom genaamd de Juglans Regia, wat weer onderverdeeld kan worden in verschillende rassen bomen met andere bloeiperiode. Een teler heeft er baat bij om verschillende rassen te plaatsen, want mocht het een keer vriezen tijdens de bloeiperiode, dan treft het wellicht maar één van de rassen die de teler heeft staan. En dan kunnen aan de rest van de bomen waarvan de bloesem niet is bevroren nog wel noten groeien.

Oogsten
Oogsten gebeurt meestal begin september tot half oktober, afhankelijk
van de rassen die de teler heeft. De walnoten groeien met een
groene bolster om de noot heen en zodra deze openbarst kan
de teler deze uit de boom trillen, of wachten tot ze op de grond
liggen en oprapen. Verwijder alle resten van de groene bast, droog
ze op en je kunt ze lang bewaren.

Gezonde vrucht
Walnoten zijn kei gezond, want ze zitten vol vitaminen en mineralen. Zoals vitamine B1, vitamine E en ijzer. Dit is dus ook een goede vleesvervanger. Het advies is maximaal 25 gram (wal)noten per dag te eten. Ook zorgt het eten van ongezouten noten voor een lager LDL-cholesterol. Dat is beter voor je bloedvaten.

Herkomst
Je ziet in de supermarkten maar weinig walnoten liggen die uit Nederland komen. Veel van de walnoten in de supermarkt komen uit Zuid-Afrika, China, Amerika en Australië.

Toch worden in Nederland ook steeds meer walnoten geproduceerd. Het klimaat wordt er steeds beter.

Walnoten
Walnoten