wortels winterpeen peen

Wortels

Wortels zijn een kleurrijke, veelzijdige groente die regelmatig terugkeert in (Hollandse) gerechten. Wortels worden ook geteeld voor gebruik als natuurlijke kleurstof.

Zaaien
Afhankelijk van de soort wortel of peen, wordt er in de maanden van het voorjaar gezaaid. Het is belangrijk dat de grond los is met genoeg ruimte tussen de zaadjes. Zo hebben zij alle ruimte om te kunnen groeien zonder kans op kromme of vertakte wortelen. De zaadjes kiemen langzamer dan andere gewassen. Het kan tot wel twee weken duren voordat je de kiemblaadjes kunt zien.

De groei
Wortelen groeien in het begin niet zo snel.  De bodem moet voldoende water krijgen om de groei van de wortel te bevorderen. Ook is het
van belang dat er tussentijds wordt gecheckt of er geschoffeld of
gewied moet worden. Doordat de wortel langzaam groeit, wordt het
namelijk snel overgroeid door onkruid.

Oogsten

In Nederland worden wortelen gezaaid vanaf maart tot juli, afhankelijk van het weer en de bodemcondities, en geoogst vanaf juni tot oktober. De ideale oogsttijd hangt af van wanneer je ze gezaaid hebt en het specifieke ras dat je teelt. Winterpeen wordt meestal in april gezaaid en rond oktober of november geoogst. Zij doen er dus een klein half jaar over om te groeien tot de groente die jij gebruikt in je gerecht.

Gezonde groente
Dat een wortel gezond is, weten we natuurlijk. Ze bevatten veel vezels en voedingsstoffen. Wortelen zijn ook rijk aan bètacaroteen. Bètacaroteen? Ja! Dat is een stof die wordt omgezet in vitamine A, wat weer goed is voor je weerstand, maar ook voor botten en huid.