Uien

We kennen verschillende soorten uien, de welbekende zijn de gele en rode uien. Dan zijn er ook nog de zoete witte uien, bosuitjes, sjalotten en zilveruitjes.

Teeltproces van uien

In het vroege voorjaar starten de boeren met het zaaien van de uien. Dit wordt met machines gedaan, zodat het zaadje precies diep genoeg in de grond zit. De boer zorgt er vervolgens voor dat er geen ziektes ontstaan in de uien en dat ze goed groeien. De uien worden daarna gerooid; dat houdt in dat ze de ui met wortels en al uit de grond trekken. Deze blijven liggen totdat het loof is uitgedroogd. Dat zorgt ervoor dat de uien beter houdbaar zijn. Vervolgens halen machines de uien van het land en gaan ze op transport naar de veiling en verpakt of verwerkt voor consumptie.

Naar je bord

Wist jij dat de Nederlandse ui de hele wereld overgaat? In Nederland eten we zo’n 7 kilo uien per persoon per jaar, in Afrika is dat zo’n 35 kilo per persoon. Vele miljoenen Nederlandse uien gaan de hele wereld over, de export is maar liefst 90% naar meer dan 130 landen.

Neem een kijkje in de keten van Jaap-Willem van der Eijk:

Doe de quiz!

3
Aangemaakt op Door Lotte Jacobs

Uien

1 / 3

Tot welke familie behoort de ui?

2 / 3

Hoeveel woog de zwaarste ui ooit gewogen?

3 / 3

Hoeveel procent van het Nederlandse landbouwoppervlak wordt gebruikt voor de productie van uien?

Je score is

De gemiddelde score is 22%

0%