Voor op tafel

De appelpluk is gestart, bak een boerenappeltaart!

RECEPT – Een heerlijke groene smoothie met peer, zelfgemaakte appelmoes of een heerlijke boerenappeltaart? Tijdens het Nederlandse appel- en perenseizoen komen de lekkerste, verse appels en peren uit een fruitgaard bij jou in de buurt. Bij sommige fruittelers mag je de appels zelf plukken…. Kijk snel waar dat mogelijk is bij jou in de buurt!

INGREDIENTEN

  • Boter en aneermeel voor de bakvorm
  • 100 gram + 1 eetlepel zachte boter
  • 200 gram + 1-2 eetlepels suiker
  • zout
  • de geraspte schil en 3 eetlepels sap van 1 citroen
  • 5 eieren
  • 125 ml crème fraîche
  • 150 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 kg zure appels
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 1/2 eetlepel abrikozenjam
  • 3 eetlepels amandelschaafsel
  • poedersuiker om te versieren

Bereidingswijze

Stap 1 – Voorbereiding

Zet alle ingrediënten klaar en verzamel alle keukenbenodigdheden, zoals een springvorm, beslagkom, mixer, schilmesje, rasp en siliconen kwastje. Verwarm de oven alvast voor op 200 graden ºC. Beboter daarna een springvorm (doorsnede 26 cm) en bestrooi deze met paneermeel. Je bent klaar om het beslag te maken!

Stap 2 – Mix it up

Klop 100 gram boter, 150 gram suiker, een snufje zout en de citroenschil tot een crème. Klop er één voor één de eieren en vervolgens 50 ml crème fraîche doorheen. Zeef en meng de bloem en het bakpoeder en klop het er kort doorheen. Strijk het deeg in de vorm.

Stap 3 – Bereid de vulling

Schil de appels, deel ze in vieren en verwijder het klokhuis en rasp de appels grof. Laat het sap dat eventueel vrijkomt weglopen. Meng de geraspte appel met het citroensap. Roer 75 gram crème fraîche, 3 eieren, 50 gram suiker en de vanillesuiker door elkaar. Vermeng het met de geraspte appel. Verdeel het mengsel over het deeg en strooi er 1-2 eetlepels bruine suiker overheen.

Stap 4 – Geduld is een schone zaak….

Bak de taart 30-35 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. Verwarm de abrikozenjam met 1 eetlepel boter en wrijf het door een zeef. Strijk het over de hete taart. Bak de taart bij dezelfde temperatuur nog 10 minuten verder. Laat de taart afkoelen. Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan en laat het afkoelen. Bestrooi de taart hiermee en strooi er poedersuiker overheen.

Stap 5 – Smullen maar!

Verzamel familie en vrienden en geniet van deze heerlijke boerenappeltaart!

TIP! 

Als je de lekkerste appeltjes gaat uitzoeken bij een landwinkel of boerenwinkel óf zelf gaat plukken bij de fruitteler, dan kun je daar misschien ook wel terecht voor melk, eieren, boter en abrikozenjam. De lekkerste producten haal je vers van het land.

verras me met nog meer

Inspiratie

Boer en maatschappij

Waarom zijn er boerenprotesten?

Lees verder
Boer en maatschappij

Doe mee met Bedank De Boer Dag op 15 oktober

Lees verder
Boer en maatschappij

Boer-burgerplatform Dichterbij de Boerderij is vernieuwd

Lees verder