Ontmoet de boer(in)

Een explosie aan kleur in de pluktuin van boerin Lenneke (Lovely Living)

De zomer is hét moment dat de bloemen in je tuin of in de natuur op zijn allermooist zijn. Alles staat in volle bloei, de kleuren spatten ervan af en de insecten zijn helemaal in hun element. In de tuinen rondom melkveehouderij Rijsdijkhoeve is de prachtige pluktuin van Lovely Living te vinden. De borders staan boordevol prachtige bloemen – de een nog mooier dan de andere – waar je elke vrijdag en zaterdag zelf je boeket kan komen plukken. Wat is het ondernemersverhaal van eigenaresse en boerin Lenneke?

Net buiten het dorp Oosteind ligt melkveehouderij Rijsdijkhoeve. Van een afstand zie je het huisje met de melktap en ijsmachine al staan. Vooral de naastliggende pluktuin vangt meteen je aandacht. De emmertjes – om je zelf geplukte bloemen in te zetten – staan buiten klaar om de mooiste boeketten samen te stellen. In de stallen is er ruimte voor 120 melkkoeien waar de kern van het bedrijf omdraait.

Een pluktuin en een melkveehouderij: dat is geen standaard combinatie. Hoe zijn deze twee ondernemingen ontstaan?
Lenneke: “Ik heb een hart voor bloemen en voor dieren. De melkveehouderij is het oorspronkelijke bedrijf van mijn schoonouders: mijn man en ik runnen de melkveehouderij samen met hulp van mijn vader en schoonvader. Tijdens mijn studie heb ik de mbo-opleiding voor dierhouderij gevolgd en als vervolgopleiding bloemsierkunst op het hbo afgerond. Na mijn studie heb ik bij verschillende bloemisten gewerkt om uiteindelijk mijn eigen bedrijf te starten. In speciaal bloemwerk kan ik al mijn creativiteit kwijt, voor bijvoorbeeld een uitvaart of een bruiloft. Bij een bruiloft krijg je de kans om echt uit te pakken: dat is fantastisch.”

Hoe is het idee van een pluktuin dan ontstaan?
Lenneke: “Het zaadje is gepland op het schoolplein. Een van de moeders gooide een balletje op dat een pluktuin zo leuk zou zijn. Zo is het balletje gaan rollen. We merken dat mensen het erg leuk vinden om echt iets te ondernemen en te doen. Dat zien we met de pluktuin, de melk- en ijsmachine is daar een goede aanvulling op. Het is een mooie manier om een bruggetje te maken naar onze melkveehouderij. Wanneer je op zaterdag een boeket komt plukken, ben je ook van harte welkom om in de stal te komen kijken bij de kalfjes. Het is een perfecte combinatie tussen bloemen en dieren.”

Een melkveehouderij runnen is een hand vol, daarnaast run je Lovely Living. Hoe combineren en verdelen jullie dit?
Lenneke: “Het grootste gedeelte van de tijd werk ik mee op in de melkveehouderij: de kalfjes verzorgen valt onder mijn ‘afdeling’, maar ik zit ook op de trekker als dat nodig is of ik spring bij als een koe aan het kalveren is. Mijn man regelt de andere zaken van het bedrijf, geeft les op het mbo en is vaak op pad als lid van de Campina districtsraad. Vooral in de coronaperiode is Lovely Living beter zichtbaar geworden. Wij doen dit heel graag en wonen hier heerlijk, daardoor voelt het niet altijd als werken.”

Wanneer zijn de mensen welkom om een mooie bos bloemen te plukken?
Lenneke: “In de ochtend zijn de bloemen op hun best, op vrijdag- en zaterdagochtend is de pluktuin geopend. Mijn pluktuin is relatief klein, dat geeft juist de kans om langzaam te groeien en verder te ontwikkelen. Zo blijft het overzichtelijk voor de mensen die komen plukken. Ik vind het belangrijk om de kwaliteit te waarborgen, want bezoekers moeten met een goede en mooie bos bloemen naar huis gaan.”

Wat zijn je dromen of wensen voor de toekomst?
Lenneke: “Het kleinschalig houden is voor mij essentieel. Ik wil het graag zelf kunnen blijven doen. Zodra bezoekers bij ons op het erf zijn geweest, blijven ze terugkomen. Juist het contact en de gesprekken geeft echt voldoening. Ze spreken hun waardering uit en dat is altijd fijn om te horen, want dan weet je weer waar je het voor doet.”

Wil jij ook een prachtig boekt plukken, een workshop volgen of een heerlijk softijsje of verse melk tappen? Neem dan een kijkje op de website van Lovely Living voor de mogelijkheden.

 

Verras me met nog meer

inspiratie!

Voor op tafel
venkel seizoensgroente groente vers

Top 5 seizoensgroenten van juni

Lees verder
Voor de familie

Boeren en tuinders pakken uit in de zomer 2024

Lees verder
Voor de familie
Zorgboeren Open Dag 1 juni 2024

Kom langs op de Open Dag van Zorgboerderijen!

Lees verder