Ontmoet de boer(in)

Van traditioneel naar biologisch varkensbedrijf: maak kennis met boer Gerrit & boerin Maron!

Het jonge boerenstel Gerrit & Maron wilde het met het reguliere varkensbedrijf van de familie over een andere boeg gooien. Op de oude locatie in Boekel konden ze niet meer blijven. In Boerdonk kregen ze de kans om hun droom waar te maken: een biologisch varkensbedrijf opzetten mét een eigen winkeltje. Dichterbij de Boerderij spreekt de ondernemers over het opbouwen van een nieuw bedrijf en hun toekomstdromen.

Aan een weg die wordt omzoomd met grote oude bomen komen we aan bij familiebedrijf Van Veen Biologische varkens. Het gloednieuwe en net geopende winkeltje valt meteen op. Boer Geert-Jan – de vader van Gerrit – ontvangt ons hartelijk op het erf. Niet veel later zitten we met een bakje koffie aan de keukentafel van boer Gerrit en boerin Maron. Zij zijn de vierde generatie van het familiebedrijf van Veen en maakten de overstap om van een gangbaar varkensbedrijf naar een biologisch varkensbedrijf te groeien.

Ontstaan nieuw bedrijf
Gerrit: “Tijdens mijn opleiding aan de HAS, was ik bezig met het uitwerken van een nieuw varkensconcept. Voor dit proces ben ik bij twee broers gaan kijken die in de Achterhoek een worstenmakerij hebben. De ene broer had de slagerij onder zijn hoede en de andere broer leverde het vlees met zijn biologische varkensbedrijf. Daar werden we juist enthousiast van het biologische varkensbedrijf en zijn we ons daarin gaan verdiepen. Varkens zijn vanaf het begin het uitgangspunt geweest. Na verschillende bedrijven te hebben bezocht, wisten we dat dit het moest worden.”

Wat is het verschil tussen een gangbaar en biologisch varkensbedrijf?
Maron: “In 2019 hadden we de juiste locatie gevonden en zijn we met de verbouwing gestart die natuurlijk nog niet is afgerond. De locatie was ingericht als regulier bedrijf: er moest dus een hoop aangepast worden om het biologisch in te richten. We zijn met 120 zeugen begonnen en maken nu de stap om naar 200 zeugen door te groeien. In het begin hebben we best een beetje moeten wennen om de overstap van gangbaar naar biologisch te maken. Een biologisch bedrijf vraagt om een andere manier van werken. Het bevalt ons ontzettend goed.”

Geert-Jan: “Bij een biologisch bedrijf liggen alle varkens op stro. Het uitmesten doe je met de hand, het werk is veel fysieker. Omdat de aantallen veel lager zijn, is het relaxed en veel leuker. Vroeger lagen hier 700 zeugen en 1500 vleesvarkens. Alle varkens hebben standaard een uitloop naar buiten. Vanaf april gaat de wei open voor de zeugen en kunnen ze daar lekker rondbanjeren.”

Gerrit: “In de lente en de zomer gaan de varkens uit zichzelf veel meer naar buiten. In de koude periode zoeken ze meer de warmte van binnen op. Er gaat in die maanden veel meer tijd zitten in het uitmesten van de stallen. Bij ons liggen de varkens altijd op biologisch stro, krijgen de varkens biologisch voer, hebben ze allemaal lange (krul)staarten en blijven ze langer bij de moeder.”

Maron’s winkeltje
Maron: “Het was altijd mijn droom om mijn eigen winkel te hebben. Daar ben ik mee gestart vanuit onze kleine kantine. Sinds een paar weken is mijn winkel officieel geopend en kan de kantine weer gebruikt worden waar die ruimte voor bedoeld is. Het idee is ontstaan tijdens mijn opleiding aan de HAS: ik wilde graag boerenproducten op de markt brengen via een webshop. Toen ons bedrijfsconcept duidelijk was geworden, wist ik meteen dat ik ons eigen vlees ook wilde verkopen. Je werkt hard voor een mooi product, dat wil je laten zien aan de consument. Mijn assortiment is uitgebreid met verschillende producten om meer bekendheid te geven aan biologisch.”

Vlogger Maron
Maron’s winkeltje is elke zaterdagochtend geopend van 09:00 tot 12:30 uur. Vaste klanten krijgen van Maron een code om op de andere dagen toegang te krijgen tot de winkel. Zo heb je dagelijks de kans om haar heerlijke producten te kopen! Naast haar winkeltje deelt Maron elke maand een vlog om een inkijkje te geven in het boerenleven, de schattige biggetjes, de verbouwing en natuurlijk het reilen en zeilen op het bedrijf.

Ben je nieuwsgierig geworden of wil je ook vaste klant worden? Kijk dan eens op de website voor alle info en mogelijkheden.

Verras me met nog meer

inspiratie!

Voor op tafel
Geroosterde aubergines

De 5 seizoensgroenten van juli

Lees verder
Voor de familie
Cfoto Kavelaars kersen

10 x Kersen rechtstreeks van de teler

Lees verder
Voor de familie
Zoet in de zomer: Clafoutis met kersen

Zoet in de zomer: Clafoutis met kersen

Lees verder