Ontmoet de boer(in)

Op bezoek bij toekomstig kaasboer Siebe van de Crommert

Jonge boer Siebe van de Crommert maakte de sprong in het diepe, binnenkort start hij met zijn eigen kaasmakerij. De ambitie is om in juni van dit jaar de eerste kazen te produceren. Siebe aan het woord over de ontwikkelingen op het familie-erf!

‘Na mijn reis door het platteland van Uganda kwam ik thuis met een rugzak vol ideeën over de toekomst van ons voedselsysteem en mijn rol in de agrarische wereld,’ vertelt Siebe. Hij groeide samen met zijn drie broers op in Erp waar ze allemaal hun steentje bijdroegen aan het boerenbedrijf van hun ouders. Siebe bleef, tijdens en na zijn studie aan de HAS, als enige betrokken bij de melkveehouderij. Dat bedrijf is, door het harde werken van zijn vader en moeder, in de loop der jaren uitgegroeid tot 120 melkkoeien en jongvee. Zijn moeder verzorgt de boekhouding, zijn vader pakt veel technische klussen aan en Siebe is verantwoordelijk voor de verzorging van de koeien. Sinds januari 2016 is hij officieel vennoot van de maatschap met zijn ouders. ‘Ik heb altijd de keuze gehad iets anders te gaan doen, maar ik was vroeger al veel meer bezig met dieren dan mijn broers. Ik verkoos het verzorgen van mijn geit ‘Dikke Teun’ zelfs boven mijn voetbalcarrière.’

Coming soon: kaasmakerij van de Crommert

Inmiddels is de bouw van de kaasmakerij in volle gang. Naast het verzorgen van de koeien, bouwt hij momenteel samen met zijn vader zelf de kaasmakerij die tussen zijn ouderlijk huis en de stallen komt te staan. Er volgt een mooie samenwerking met de melkveehouderij, waarbij zo’n twintig procent van de melkstroom bestemd is voor de kaasmakerij.

‘Ik ga het gewoon doen!’, aldus Siebe, die student was aan HAS Hogeschool en zijn opgedane kennis nu goed weet toe te passen bij het opzetten van zijn nieuwe onderneming. Dat ondernemersbloed heeft hij van geen vreemde: de hele familie werkt hard en broedt op nieuwe plannen. Naast het runnen van de melkveehouderij en kaasmakerij, wil de familie ook het label zorgboerderij verkrijgen voor hun boerenbedrijf.  Vader van de Crommert is bovendien imker en wil in de toekomst intensief betrokken blijven bij Natuurbehoud in de streek. Maar er is meer: ‘Zodra de kaasmakerij er is, willen we een landwinkel starten waar we onze eigen kaas en andere streekproducten gaan verkopen. Mijn moeder gaat die winkel runnen’, aldus bezige bij Siebe.

Blijf op de hoogte

Met veel interesse blijft Dichterbij de Boerderij Siebe volgen bij het avontuur van het starten van zijn eigen kaasmakerij.

verras me met nog meer

Inspiratie

Voor op tafel

Snoepen als een koning: maak je eigen oranje tompouce

Lees verder
Voor de familie

Win 2x2 tickets voor Animal Event 2024

Lees verder
Voor op tafel
bieten biet rode biet gezonde groente

5 seizoensgroenten van april: lente op je bord!

Lees verder