Ontmoet de boer(in)

Peter en Mieke slaan een brug tussen mens en dier bij (zorg)boerderij Den Hof

Aan de rand van Bergen op Zoom – ligt tussen de bomen – zorgboerderij Den Hof van familie Oerlemans. De nieuwsgierige koeien kijken je aan zodra je de parkeerplaats op rijdt. Peter en Mieke Oerlemans runnen hier samen met hun dochters het melkveebedrijf, de boerderijwinkel, het terras en de zorgboerderij. Hoe is Den Hof tot zo’n veelzijdig bedrijf uitgegroeid?

Overname van het familiebedrijf

De ouders van Peter runden in Woensdrecht een Melkveebedrijf met kippen voor huis verkoop. Later verhuisden ze naar de oude therapieboerderij van Vrederust in Bergen op Zoom. Peter: “Mijn vader heeft de kippen en melkvee meegenomen en is hier het melkveebedrijf gestart. Naast de deur verkocht mijn moeder eieren en appels. Dat was de start van de boerderij. Niet veel later – nadat Mieke en ik het bedrijf overnamen – hebben we een echte winkel geopend. Organisch groeit ons assortiment steeds verder: de vraag van onze klanten bepaalt waar we de winkel mee uitbreiden. Zo is ook het idee van het terras ontstaan.”

Zorgvraag

Boerderij Den Hof staat op een oud zorgterrein. In 2001 werden Peter en Mieke benaderd door het GGZ met een zorgvraag.

Peter: “Zodra wij het bedrijf overnamen, werkten in vakantieperiodes GGZ-cliënten mee op de boerderij als dagbesteding.”

Mieke: “Met mijn ervaring in de ouderenzorg weten we wat het is om mensen onder je hoede te nemen. De samenwerking met het GGZ hebben we echter niet doorgezet: een vakantie is een te korte periode om een goede relatie op te bouwen en – in onze ogen – de juiste zorg te verlenen.”

Peter: “Niet veel later zijn we benaderd door een verslavingszorginstelling: de start van een 11-jarige samenwerking waarbij we vijf dagen in de week cliënten met verslavingsproblematiek opvingen. Onze cliënten zijn bij ons hulpboer en hulpboerin, iedereen werkt mee in het bedrijf en zijn echt onderdeel van het familiebedrijf. Doordat ze ons helpen en de werkdruk verlichten, kunnen wij met onze zorg en begeleiding in hun investeren.”

Gecertificeerd zorgbedrijf

Door bezuinigingen vanuit de zorginstelling werd de samenwerking stopgezet. Dit was voor Mieke en Peter de kans om zelf te certificeren. Mieke: “Na elf jaar investeren in de zorgtak van ons bedrijf hebben we de kans gegrepen om alles zelf te organiseren: dat blijkt nog beter te werken.”

Peter: “Cliënten krijgen bij ons echt de zorg die ze nodig hebben. Hun proces bepaalt hoelang ze bij ons blijven, niet het budget vanuit een zorginstelling. Wij bieden nu veel meer behandelend en ondersteunde zorg met ons eigen zorgteam in plaats van alleen meewerken op de boerderij en dagbesteding.”

Mieke: “Met een agrarisch bedrijf bied je heel divers werk aan. Van fysiek werk in de stallen tot het verzorgen van de dieren én het sociale aspect in de boerderijwinkel en het terras. Het kopje koffie op ons terras is de brug naar nieuwe contacten en laat het menselijke aspect zien van de cliënten. De beeldvorming van mensen verandert zodra je hier bent geweest. Dat is heel mooi en bijzonder.”

Ben je nieuwsgierig geworden naar Boerderij Den Hof? Kom een keer langs in de boerderijwinkel, strijk neer op het terras of neem een kijkje in de stallen.

 

Verras me met nog meer

inspiratie!

Voor op tafel
venkel seizoensgroente groente vers

Top 5 seizoensgroenten van juni

Lees verder
Voor de familie

Boeren en tuinders pakken uit in de zomer 2024

Lees verder
Voor de familie
Zorgboeren Open Dag 1 juni 2024

Kom langs op de Open Dag van Zorgboerderijen!

Lees verder