Ontmoet de boer(in)

Riene Huijbers (Kinderdagverblijf Boerderij Krakenburg): “Zelfs de allerkleinsten kijken hun ogen uit”

Dichterbij de Boerderij bezocht Boerderij Krakenburg in Nuenen. Naast een zorgboerderij is het familiebedrijf eind 2019 gestart met een kinderopvang. Eind januari is het eerste kindje gestart. Riene Huijbers, mede-oprichtster van de kinderopvang: “Kinderen kijken hun ogen uit. De verre uitzichten, ruime groene omgeving en alle dieren zijn één groot avontuur.”

Riene Huijbers had eigenlijk een andere naam bedacht: “Maar Krakenburg is een begrip in de regio”. De onderneemster is als boerendochter opgegroeid op Boerderij Kranenburg. Inmiddels werkt ze al een paar jaar bij ZLTO. Sinds kort combineert ze haar baan met het runnen van het kinderdagverblijf. Riene: “Ik werk nu bijna zes jaar bij ZLTO, maar stiekem al langer, want ik heb er ook twee jaar stagegelopen. Vanuit de opleiding Sociaal Cultureel Werk heb ik geleerd om met kinderen te werken, maar ook om dingen te organiseren. Tijdens het tweede studiejaar van de vervolgstudie Small Business en Retailmanagement leerde ik hoe je een onderneming start. Binnen deze studie miste ik het sociale aspect en ik wilde het sociale werk combineren met ondernemen. Op advies van mijn pa ben ik bij ZLTO terechtgekomen. Na mijn stage ben gestart binnen de sector Multifunctionele Landbouw. Momenteel ben ik werkzaam als relatiemanager en bedenk ik samen met ondernemers activiteiten en begeleid ik ze met het maken van verschillende keuzes. Sinds begin november van vorig jaar werk ik parttime bij ZLTO, omdat ik aan het werk ben gegaan op ons kinderdagverblijf.”

Waarom kinderen naar een boerderij-kinderdagverblijf sturen?
Riene: “We maken gebruik van de ruimte en het landelijke uitzicht. Kinderen – zelfs al vanaf 3 maanden – kijken hun ogen uit hier. We leren ze ontdekken, maar doen dit niet te geforceerd of te gemaakt. Kinderen zijn heel nieuwsgierig. Dat herken ik van mijn eigen kindervaringen op de boerderij. We leren kindjes dat ze niet alleen over de boerderij mogen lopen. Onder begeleiding mogen ze wel altijd helpen. Dat doen de kinderen die naar onze zorgboerderij komen voor dagbesteding ook. Zelf heb een sociale studie gevolgd en mijn moeder heeft ervaring in het speciaal onderwijs. We vinden het belangrijk om met een team te werken, dus ter versterking hebben we iemand aangenomen. Ik wil dit werk heel graag blijven combineren met mijn werkzaamheden bij ZLTO, omdat ik er heel veel voldoening uithaal.”

Hoe ontstaat een nieuwe bedrijfstak bij een landbouwbedrijf zoals Krakenburg?
Riene: “Zo’n uitbreiding ontstaat niet van de een op de andere dag. Dingen vallen soms samen. Het idee ontstond omdat ik mijn jonge neefje op avontuur zag gaan op het erf van de boerderij. Ook informeerden onze terrasbezoekers regelmatig of we naast dagbesteding, ook een kinderdagopvang runden. Er bleek vraag naar te zijn en dat viel perfect samen met onze plannen.”

Voor meer informatie over alle activiteiten op Boerderij Krakenburg, bezoek de website

Verras me met nog meer

inspiratie!

Voor op tafel
Geroosterde aubergines

De 5 seizoensgroenten van juli

Lees verder
Voor de familie
Cfoto Kavelaars kersen

10 x Kersen rechtstreeks van de teler

Lees verder
Voor de familie
Zoet in de zomer: Clafoutis met kersen

Zoet in de zomer: Clafoutis met kersen

Lees verder