Ontmoet de boer(in)

Siebe van de Crommert: ‘Het is een grote eer wanneer vaste klanten terugkomen voor mijn product’

Begin 2018 namen we al een kijkje op het familie-erf van Siebe van de Crommert, toen de fundering voor Siebe’s kaasmakerij werd gestort. In juni van dat jaar verkocht hij zijn eerste kaas. Hoe kijkt deze jonge ondernemer en boer terug op de start van zijn spannende avontuur?

Naast de werkzaamheden in de kaasmakerij en de kaaswinkel werkt Siebe samen met zijn vader en moeder in het familiebedrijf: de melkveehouderij. Siebe: ‘We hebben ieder onze eigen taken binnen het bedrijf. Mijn moeder is, naast haar baan, verantwoordelijk voor de boekhouding en mijn vader verzorgt de koeien en pakt verder alles op wat te maken heeft met voeding voor de koeien en natuurbehoud rondom het bedrijf. Hij doet het onderhoud van de stallen en voert de koeien elke ochtend. De kaasmakerij en het verzorgen van de koeien zijn mijn verantwoordelijkheid. Voor en na het maken van de kaas ben ik dus altijd op stal te vinden. Daarnaast sta ik anderhalve dag in de kaaswinkel. Of ik meer boer of meer ondernemer ben? Een boer is bezig met de omgeving: hij zorgt dat de grond en koeien gezond blijven. Een ondernemer is vaak winst gedreven. Ik ben het allebei.’

Van bouw tot realisatie

Een kaasmakerij wordt vaak als neventak gezien, terwijl het juist een logische aanvulling is op onze bedrijfsvoering. Het zijn werkzaamheden die hand in hand gaan. ‘Bij ons gaat tien tot vijftien procent van de totale melkproductie naar de kaasmakerij. Dat klinkt misschien niet veel, maar wel als je beseft dat het om … liter op jaarbasis gaat. De bouw van de kaasmakerij was een hele leuke periode. Bij de start is het erg helder wáár je naartoe wil en waar je aan werkt, maar er komen tijdens het bouwproces allerlei onverwachte zaken op je pad. Ik heb het eerste jaar ontzettend veel geleerd. Dan komt het moment dat de installaties worden geplaatst om de kaas mee te gaan maken: dat is wel een mijlpaal. In het proces van kaasmaken, krijg je veel hulp. De eerste keer dat ik met de machines werkte, assisteerden de leveranciers van de kaasinstallatie. Je hebt een standaard recept en na een week of zes heb ik daar mijn eigen draai aan kunnen geven. Na ongeveer een half jaar smaakte de kaas zoals hij hoort te smaken. Voor het ontwerp van het logo en de inrichting van de winkel heb ik hulp gezocht. Ik ben blij met de moderne en vriendelijke uitstraling, zonder dat we daar gelijk de bekende rood-wit geblokte tafelkleden aan hebben toegevoegd voor de ‘boerse’ uitstraling. Siebe vindt het belangrijk om veel samen te werken met jonge en lokale ondernemers.

Ambities voor 2019

‘In het begin richtte we ons vooral op de lokale klant uit de buurt. Je krijgt waardevolle feedback op het product en hoe je het aanbiedt. Daarna hebben we de boel aangescherpt en waren klaar om de volgende stap te zetten. ‘Tegen einde van dit jaar willen we in ieder dorp tussen ’s-Hertogenbosch, Gemert, Eindhoven en Oss een verkooppunt hebben. We merken dat goed eten gewaardeerd wordt, maar mensen hebben niet altijd de tijd om daarvoor naar een boerderijwinkel te gaan. We zien kansen om bij groenteboeren, streekwinkels of boerenwinkels ons product weg te zetten, omdat mensen graag streekproducten kopen. Het is dus ook heel fijn dat de lokale Albert Heijn ons product verkoopt.’Siebe geeft aan dat het verder ook kansen ziet in samenwerken met cateraars en restaurants.

Nieuwe plannen

Volgend seizoen staan er weer nieuwe plannen op het programma binnen het ondernemende gezin. Siebe, zijn vader en moeder gaan een zorgtak toevoegen aan het bedrijf, waarbij een aangename ruimte wordt gemaakt en veilig werk wordt verschaft voor mensen met een zorgvraag. Ook ziet vader Van de Crommert veel kansen in natuurinclusief boeren.

Al met al lijkt het erop dat er leuke uitdagingen staan te wachten op Siebe. We wensen Siebe, een goed ondernemend jaar!

Winactie: maak kans op een pakket van Siebe’s Kaas!

Wil jij kans maken op een borrelpakket uit de kaasmakerij van Siebe? Samen met Siebe’s Kaas heeft Dichterbij de Boerderij een leuke winactie opgezet. Wat moet je doen om kans te maken op dit heerlijke kaaspakket?

  1. Like de Facebookpagina van Dichterbij de Boederij: Dat kan hier!
  2. Comment onder deze foto met wie jij samen van deze heerlijke producten wil genieten.

De actie loopt tot 6 oktober. Op 7 oktober maken we de winnaar bekend. Blijf op de hoogte van leuke nieuwtjes en winacties via onze nieuwsbrief: meld je aan!

Verras me met nog meer

inspiratie!

Voor op tafel
venkel seizoensgroente groente vers

Top 5 seizoensgroenten van juni

Lees verder
Voor de familie

Boeren en tuinders pakken uit in de zomer 2024

Lees verder
Voor de familie
Zorgboeren Open Dag 1 juni 2024

Kom langs op de Open Dag van Zorgboerderijen!

Lees verder