Voor op tafel

Top 5 seizoensgroenten in januari

Een nieuw jaar vraagt om een gezonde start! Tijd voor lekkere, verse maaltijden gemaakt met lokale seizoensgroenten. Ook in januari zijn er groenten van eigen bodem verkrijgbaar: dit is onze top 5 van januari.

Spruitkool roosjes

De wel bekende groene spruit is niet een allemansvriend. Met deze naam zou je denken dat je het ook over een spruitje hebt, maar niks is minder waar. Het is een kruising van boerenkool en spuitjes. Met zijn prachtige paarse losse blaadjes, is het een plaatje om te zien. Hij heeft een nootachtige smaak en er is geen bittertje meer in terug te vinden. Kort grillen of wokken is heerlijk, zelfs de spruitjes haters gaan overstag met deze spruitkool roosjes.

Bron: Stadstuinieren


Veldsla

Vroeger werd deze bladgroente als onkruid gezien. Maar tegenwoordig is deze slasoort niet meer uit onze keuken weg te denken. Juist in de koudere maanden waarin er minder geoogst wordt, kan deze groente prima meekomen. Het blad heeft een nootachtige smaak en zit boordevol ijzer en vitamine c. Met de voor de hand liggende salade, kan het eigenlijk niet fout gaan. Varieer een keer met deze lekkere veldslastamppot van de AH. Stamppot doet het altijd goed in de wintermaanden.

Bron: Mooie Moestuin


Aardpeer

Deze zoetige knol groeit met verschillende wortelknolletjes onder de grond. Eigenlijk net als de aardappel. Als je de aardpeer ziet, heeft het wel iets weg van een gemberwortel. Maar qua smaak kan je het daar totaal niet mee vergelijken. Het heeft eerder iets weg van artisjok. Wanneer je de aardpeer gaat bereiden komt de zoetere smaak nog meer naar boven. De structuur is dan mooi romig. De perfecte combinatie voor deze culinaire soep van Culy!

Bron: GroenteGroente


Winterpeen

De grote grove wortel is echt een wintergroente. Het voordeel van de winterpeen is dat hij, in vergelijking met de gewone wortel, veel langer houdbaar is. Op een koele plek is hij enkele weken houdbaar. In de koelkast gaat hij wat minder lang mee, dan is hij ongeveer 7 dagen houdbaar. Met zijn zoete smaak is het een van de meest gegeten groente in Nederland. We kunnen wel spreken over een ware vitaminebom. Er zit vooral veel bètacaroteen in, dit is goed voor je gezichtsvermogen en voor de weerstand. Dus kook, stoof, bak of eet hem gewoon rauw. Met de winterpeen kan je alle kanten op.

Bron: Verse Oogst


Waterkers

Zoals zijn naam al doet vermoeden, groeit deze bladgroente in het water. Of beter gezegd, aan een waterplant als een soort moerasplantje. In Europa en Noord-Amerika zijn de plantjes ook in het wild te vinden. Wanneer je ze langs de rivier ziet staan, is dat een teken dat er zuiver water stroomt. De smaak van waterkers is peperachtig te noemen en geeft juist die extra pit aan je salade, soep of saus. Met deze waterkerssaus van de AH, is je gerecht meteen aangekleed.

Bron: Verse Oogst & Mijn keukentuintje 

 

verras me met nog meer

Inspiratie

Voor de familie

9 x de leukste pluktuinen

Lees verder
Ontmoet de boer(in)

Maak kennis met geitenboer Christ Schippers (eigenaar van ’t Geitenboerke in Oerle)

Lees verder
Voor op tafel

Koop eieren bij de boer: 10x kakelverse eieren in de buurt

Lees verder