Voor op tafel

Top 5 seizoensgroenten van januari, dit zijn ze!

Een nieuw jaar vraagt om een gezonde start! Tijd voor lekkere, verse maaltijden gemaakt met lokale seizoensgroenten. Ook in januari zijn er groenten van eigen bodem verkrijgbaar: dit is onze top 5 van januari.

Spitskool

Deze enorm veelzijdige groente behoort tot de koolfamilie en heeft een langwerpige vorm en is lichtgroen van kleur. Spitskool kun je koken, stomen, roerbakken en zelfs grillen! Maar ook rauw smaakt hij prima in salades. En voor degenen die januari begonnen zijn met gezond(er) eten, is spitskool ook het proberen waard. Deze groente zit namelijk vol met vitamine C, vitamine K en vezels.

Recept met spitskool > probeer deze spitskoolstamppot met hamreepjes!


Veldsla

Vroeger werd deze bladgroente als onkruid gezien. Maar tegenwoordig is deze slasoort niet meer uit onze keuken weg te denken. Juist in de koudere maanden waarin er minder geoogst wordt, kan deze groente prima meekomen. Het blad heeft een nootachtige smaak en zit boordevol ijzer en vitamine c. Met de voor de hand liggende salade, kan het eigenlijk niet fout gaan.

Veldsla als bijgerecht > salade met veldsla, mozzarella en gerookte kip!


Aardpeer

Deze zoetige knol groeit met verschillende wortelknolletjes onder de grond. Eigenlijk net als de aardappel. Als je de aardpeer ziet, heeft het wel iets weg van een gemberwortel. Maar qua smaak kan je het daar totaal niet mee vergelijken. Het heeft eerder iets weg van artisjok. Wanneer je de aardpeer gaat bereiden komt de zoetere smaak nog meer naar boven. De structuur is dan mooi romig.

Probeer het eens in deze soep van Culy!


Winterpeen

De grote grove wortel is echt een wintergroente. Het voordeel van de winterpeen is dat hij, in vergelijking met de gewone wortel, veel langer houdbaar is. Op een koele plek is hij enkele weken houdbaar. In de koelkast gaat hij wat minder lang mee, dan is hij ongeveer 7 dagen houdbaar. Met zijn zoete smaak is het een van de meest gegeten groente in Nederland. We kunnen wel spreken over een ware vitaminebom. Er zit vooral veel bètacaroteen in, dit is goed voor je gezichtsvermogen en voor de weerstand. Dus kook, stoof, bak of eet hem gewoon rauw. Met de winterpeen kan je alle kanten op.

Zin in een vegetarisch gerecht uit de oven? Dan is deze plaattaart met winterpeen iets voor jou!


Zuurkool

Zuurkool is niets anders dan in dunne reepjes gesneden witte kool. Door deze reepjes te laten inwerken met melkzuurbacteriën krijgt de kool een zure smaak. Zelf zuurkool maken is een hele klus, daarom wordt het ook vaak grootschalig in de fabriek gedaan. De dungesneden reepjes worden in een zogenaamde voorraadput gestopt met een klein percentage (1,5%) zout en vervolgens afgedekt met grote plastic zakken waardoor er geen zuurstof mee bij kan. Hierdoor wordt het omgezet in zuur. Dit kan 3 tot 8 weken duren.

Een traditie en klassieker in de winter > ouderwetse zuurkoolstamppot!

Verras me met nog meer

inspiratie!

Voor de familie
Zorgboeren Open Dag 1 juni 2024

Kom langs op de Open Dag van Zorgboerderijen!

Lees verder
Voor de familie
Campina Open Boerderijdagen

8 x Campina Open Boerderijdag bij jou in de buurt

Lees verder
Ontmoet de boer(in)

De Letter Asperges & Zo: Beleving van A tot Z

Lees verder