Ontmoet de boer(in)

Van big tot vleesvarken: ervaar de boerderijbeleving ‘Bij Kato’

Bij boerin Doreen en boer Marcel van den Berkmortel ervaar je de totale boerderijbeleving. Ze runnen een prachtige varkenshouderij waar de hele keten in eigen beheer ligt: van big tot vleesvarken. Sinds kort hebben ze ‘Bij Kato boerderij beleving’ gelanceerd: een bijzondere ervaring op het boerenbedrijf.

Hoe is jullie bedrijf ontstaan?
Doreen: “Dertig jaar geleden hebben Marcel en ik ons eigen bedrijf opgericht met vleesvarkens. Zelf zijn we ook opgegroeid op een varkensbedrijf. We zijn begonnen met één locatie waar het voedsel van de varkens vanaf de start bestond uit reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie. Producten zoals brood dat niet meer wordt verkocht in de supermarkt, biergist, friet die niet meer aan de consument verkocht wordt of kaaswei. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een volwaardig bedrijf met vier locaties waar alle dieren de juiste aandacht en verzorging krijgen. Ons bedrijf vormt een eigen kringloop, dat is voor ons een belangrijk aspect. Al onze locaties bevinden zich in dezelfde straat, dus het vervoer is nihil. De voeding maken we zelf en komt voor 98% uit restproducten. We zorgen ervoor dat onze Berkhout Varkens gezond en duurzaam opgroeien: volledig volgens de richtlijnen van Varken van Morgen. Dat resulteert in een goede vleeskwaliteit.

Hoe is het idee van de boerderijbeleving ontstaan?
“Tien jaar geleden hebben we voor het eerst deelgenomen aan het Weekend van het varken: één weekend in september openden we onze (stal)deuren voor bezoekers. Overal in Nederland werden er in dat weekend door varkensboeren leuke activiteiten georganiseerd en rondleidingen op het bedrijf gegeven. De laatste drie jaar hebben we het weekend op eigen initiatief georganiseerd omdat de organisatie is gestopt. Door de 4000 tot 5000 bezoekers, dachten we: ‘dit kunnen we het hele jaar door aanbieden’. Hiermee is het idee voor de boerderijbeleving geboren: een tour voor groepen, individuele bezoekers en kinderen om ons varkensbedrijf te ontdekken. De beleving ‘Bij Kato’ is opgebouwd rondom het verhaal van mijn oma Kato. Ze is 103 jaar oud geworden en aan haar eettafel in de keuken ontstonden altijd de leukste gesprekken. Ze was in iedereen geïnteresseerd en dat hebben we als uitgangspunt van onze boerderijbeleving gebruikt. Afgelopen jaar zijn we door het coronavirus helaas al een lange periode gesloten geweest. Natuurlijk zorgen we ervoor dat we in the picture blijven: we hebben door het jaar heen harstikke leuke kleinschalige activiteiten georganiseerd.”

In 2020 hebben jullie de EUPiG contest gewonnen: wat houdt dat precies in?
“De EUPiG contest is een wedstrijd voor inspirerende en goede voorbeelden in de varkenshouderij uit dertien verschillende Europese landen. Ons bedrijf is aangedragen door ZLTO: een hele eervolle nominatie. Ons vak beoefenen we met ontzettend veel passie en we gaan er vol voor om dat uit te dragen. Als winnaar krijg je veel publiciteit, een eretitel en ben je voor dat jaar ambassadeur in Nederland. De rol als ambassadeur staat nu echter op een laag pitje. Normaal ontvang je allerlei groepen vanuit het buitenland voor een bedrijfsbezoek. Door corona verschuift de focus: we willen allemaal ons bedrijven draaiende houden.”

Ben jij nieuwsgierig geworden naar de boerderijbeleving Bij Kato? Binnenkort worden er weer tours georganiseerd. Laat je in de tussentijd inspireren op de website: Bij Kato.

Verras me met nog meer

inspiratie!

Voor op tafel
venkel seizoensgroente groente vers

Top 5 seizoensgroenten van juni

Lees verder
Voor de familie

Boeren en tuinders pakken uit in de zomer 2024

Lees verder
Voor de familie
Zorgboeren Open Dag 1 juni 2024

Kom langs op de Open Dag van Zorgboerderijen!

Lees verder