Boer en maatschappij

Voedselverspilling in Nederland: hoe kunnen we het verbeteren?

In Nederland gooien we thuis ruim 33 kilo eten per persoon weg per jaar. Daarnaast gaat er bij de oogst, opslag en transport van ons voedsel en in de horeca nog eens 128 kilo per persoon verloren. Dat is zonde. Daarom werkt iedereen in de voedselketen van de boer tot je bord aan oplossingen. In dit verhaal leggen we uit hoe dat zit. 


Voedselverspilling in Nederland in cijfers

Volgens de officiële cijfers gaat in Nederland per persoon ongeveer 161 kilo aan eten per jaar verloren. Ruim 33 kilo gooien we thuis onnodig weg. Daarnaast gaat er dus ook veel verloren in de rest van de voedselketen. Dat begint op de boerderij als bijvoorbeeld een deel van de oogst niet voldoet aan de eisen van de afnemers. Of het gaat verloren bij het transport, de verwerking in de fabriek, in de opslag of in de supermarkt. Ook in de horeca wordt veel goed voedsel helaas weggegooid.

Top vijf meest verspilde voedsel

Bij mensen thuis zorgen vijf voedingsmiddelen voor meer dan 61% van alle verspilling.

Brood en deegwaren 6,2 kilo
Groente 4,4 kilo
Fruit 4,3 kilo
Aardappelen 2,8 kilo
Zuivel 2,8 kilo

Wat zijn de gevolgen? 

Als we voedsel verspillen, dan is alles wat nodig was om dat voedsel te maken ook verspilde moeite geweest. En dat is zonde. Dat kost landbouwgrond, water en energie. Niet alleen hier in Nederland, maar overal ter wereld.

Lees hier het hele artikel!

verras me met nog meer

Inspiratie

Boer en maatschappij

Plantbased: verschuiving in ons dieet en de rol van de boer

Lees verder
Voor op tafel

Snoepen als een koning: maak je eigen oranje tompouce

Lees verder
Voor de familie

Win 2x2 tickets voor Animal Event 2024

Lees verder