Boer en maatschappij

Voedselzekerheid: gezond en genoeg voedsel van dichtbij

Voedselzekerheid houdt in dat er gezond en genoeg voedsel is voor iedereen. Wereldwijd is dat nu al een flinke uitdaging, die alleen maar groter wordt door bevolkingsgroei en klimaatverandering. En ook in Nederland staat het voedselsysteem onder druk. We zetten op een rij wat er in ons land nodig is om te blijven zorgen voor gezond en genoeg voedsel van dichtbij.

Wat is voedselzekerheid?

Voedselzekerheid houdt in dat iedereen kan beschikken over genoeg, gezond en veilig voedsel. Dat betekent dat er niet alleen genoeg voedsel moet worden geproduceerd, maar dit moet ook betaalbaar zijn en op de juiste plekken beschikbaar zijn.

Volgens de definitie van de Verenigde Naties voldoet dat voedsel ook aan de lokale voedselvoorkeuren en past het binnen een voedingswijze die een actief en gezond leven mogelijk maakt. Dat is op dit moment zeker niet overal ter wereld mogelijk en dat probleeEnzal in de toekomst naar verwachting alleen maar groter worden. Daarom staat voedselzekerheid hoog op de internationale politieke agenda.

Benieuwd naar de grootste uitdagingen rondom voedselzekerheid? 

Lees het hele artikel

verras me met nog meer

Inspiratie

Voor op tafel
bieten biet rode biet gezonde groente

5 seizoensgroenten van april: lente op je bord!

Lees verder
Voor op tafel

10x verse asperges uit Midden- en Oost-Brabant

Lees verder
Ontmoet de boer(in)

Zorgkwekerij ’t Lieseind: stekken, potten en planten op eigen tempo

Lees verder