Ontmoet de boer(in)

Zorgkwekerij ’t Lieseind: stekken, potten en planten op eigen tempo

Wat in 1994 begon als een kwekerij, is inmiddels uitgegroeid tot een combinatie van glastuinbouw met zorgtak. Michel en Ilse van den Dungen zijn eigenaar van Zorgkwekerij ’t Lieseind in Schijndel, waar zij dagelijks met hun Mee-Werkers zorgen voor de productie van allerlei soorten planten en perkgoed.

Van kwekerij naar zorgkwekerij
Toen Ilse de vraag kreeg om Michael, een dove jong volwassene, mee te nemen in de werkzaamheden van de kwekerij, heeft zij dit aanbod aangenomen. In die tijd waren agrarische bedrijven met de zorgtak net in opkomst, protocollen of richtlijnen lagen er toen nog niet voor deze nieuwe vorm van dagbesteding. Het zaadje voor de zorgkwekerij is geplant in 2007. Langzaamaan kreeg het idee van een dagbesteding steeds meer vorm en draagvlak en dat heeft ze gebracht naar waar ze nu staan. Ook leuk om te weten: Michael heeft het enorm naar zijn zin hier en werkt nog steeds in de kwekerij!

Mee-Werkers
Zorgkwekerij ’t Lieseind begeleidt van maandag tot en met vrijdag een groep van ongeveer 10 jong volwassenen met een beperking. Denk hierbij aan doven, slechthorenden of jongeren met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Ze helpen en begeleiden hen in de kwekerij met planten, potten en alles daaromheen. Michel en Ilse zijn blij met hun Mee-Werkers, zoals zij de club jongeren noemen. Iedereen heeft zijn eigen taken en specialisme binnen de kwekerij. Ze doen het op hun eigen tempo en op hun eigen manier. Daar krijgen ze alle ruimte voor. Michel en Ilse zorgen er daarnaast voor dat de productie op peil blijft. Daarnaast worden zij ondersteund door 3 medewerkers in de kwekerij en zorgen 3 vrijwilligers ervoor dat de Mee-Werkers worden opgepikt en thuisgebracht.

Het hele jaar door
Bij de zorgkwekerij gaat de productie het hele jaar door. Er zijn geen seizoensgebonden activiteiten, zoals je vaak ziet bij andere teelten. Ilse en Michel hebben de bedrijfsvoering zo ingericht, dat de Mee-Werkers het hele jaar hun hart kunnen ophalen in de kwekerij. Wanneer de planten mooi gegroeid zijn, gaan ze naar tuincentrums, hoveniers en particuliere verkoop. Daarna wordt alles weer voorbereid voor de nieuwe ronde voor het jaar erop.

Koop lokaal!
Tijdens corona is het idee voor een webshop ontstaan, zodat de kwekerij alsnog de mogelijkheid hadden om de bloemen en planten te verkopen. In het perkseizoen zijn ze zelfs 6 à 7 dagen per week open en hebben ze een groot assortiment aan perkgoed en zomerbloeiers! Kijk voor de actuele openingstijden op de site.

Benieuwd naar meer informatie?
Kijk even op de website van Zorgkwekerij ’t Lieseind of kom langs voor een nieuwe plant met een mooi verhaal! Vanaf 30 april 2024 zijn zij ook tijdelijk op zaterdag en zondag geopend. Je vindt de zorgkwekerij op Lieseind 1, Schijndel.

 

Zorgkwekerij 't Lieseind - viooltjes

 

Verras me met nog meer

inspiratie!

Voor op tafel
Geroosterde aubergines

De 5 seizoensgroenten van juli

Lees verder
Voor de familie
Cfoto Kavelaars kersen

10 x Kersen rechtstreeks van de teler

Lees verder
Voor de familie
Zoet in de zomer: Clafoutis met kersen

Zoet in de zomer: Clafoutis met kersen

Lees verder