Voor op tafel

Dat wordt smullen: overheerlijke Sinterklaas Cupcakes

Yes, de Sint is weer in het land! Zaterdag kwam hij het land binnen via Gorinchem. Dat betekent dat het tijd wordt om eens iets lekkers te bakken. Wij hebben een lekker gerecht dat je makkelijk uitdeelt en feestelijk kunt versieren: de Sinterklaas cupcakes. Het recept vind je hieronder. Eet smakelijk en let op dat je je vingers niet mee opeet!

Ingrediënten (voor 12 feestelijke cupcakes)

Voor het beslag:

  • 100 gram zure room
  • 125 gram boter, op kamertemperatuur
  • 150 gram suiker
  • 175 gram bloem
  • ¼ tl zout
  • 1 tl bakpoeder
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 2 eieren, op kamertemperatuur
  • 80 gram kruidnoten, grof gehakt

Voor de topping:

  • 125 gram boter, op kamertemperatuur
  • 125 gram poedersuiker
  • 175 gram roomkaas, op kamertemperatuur
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 tl speculaaskruiden
  • Rasp van ½ sinaasappel

Extra:

  • Sinterklaasdecoratie voor cupcakes
  • Cupcake caisses

 

Bereiden:

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed een cupcakevorm voor 12 cupcakes met papieren vormpjes.
  2. Maak als eerste het beslag voor de cupcakes. Doe boter, zout en suiker in een kom en klop dit met een (hand)mixer in enkele minuten tot een romig geheel. Voeg vervolgens de eieren toe en stop met mixen als de eieren goed gemengd zijn. Voorzie het mengsel daarna met bakpoeder, bloem en de speculaaskruiden en roer alles door elkaar. Roer vervolgens de zure room door het beslag en meng daarna de gehakte kruidnoten door het beslag.
  3. Vul de cupcake vormpjes voor 2/3 met het cakebeslag. Bak vervolgens de cupcakes 20-25 minuten. Haal ze vervolgens na het bakken meteen uit de vorm en laat ze afkoelen.
  4. Pak een kom en vul deze met boter, poedersuiker en het vanille-extract en klop deze met een (hand)mixer in enkele minuten romig. Voeg de speculaaskruiden, roomkaas en sinaasappelrasp toe en klop het allemaal samen tot een luchtige crème.
  5. Doe het mengsel in een spuitzak en spuit de cupcakes daarmee op. Voeg tenslotte jouw eigen sinterklaasdecoratie toe aan de cupcakes. Eet smakelijk!

Extra tip: koop je eieren, boter en fruit bij de boer in de buurt. Op ons ‘In de buurt-kaartje’ vind je in één oogopslag welke boerenbedrijven erbij jou in de buurt zijn om ingrediënten in te slaan.

verras me met nog meer

Inspiratie

Voor de familie
eigen moestuin aanleggen

Je eigen moestuintje: zo begin je!

Lees verder
Boer en maatschappij

Plantbased: verschuiving in ons dieet en de rol van de boer

Lees verder
Voor op tafel

Snoepen als een koning: maak je eigen oranje tompouce

Lees verder