Voor op tafel

Top 5 groenten van november

Het is 1 november! De dagen voelen korter en het wordt weer wat frisser. Juist in de herfst willen we het binnen gezellig maken en mogen de stamppotjes en herfstgroenten weer op tafel. De lekkerste groenten koop je lokaal bij de boer. Hierbij onze top 5 groenten van november.

Prei
Prei is een lange, dunne steelgroente en bestaat uit een wit en groen blad. Alle delen van deze groente kan je eten. Vaak zit er na de oogst nog wat zand tussen de bladeren. Wanneer je de prei gaat bereiden, snijd je het donkergroene topje eraf en verwijder je de buitenste bladeren. Wist je dat de prei familie is van de ui, bieslook en knoflook? Dat proef je vooral terug in de lichte uiensmaak. Daarom is deze groente heerlijk om in allerlei verschillende gerechten te verwerken. Een pittig soepje – als bijgerecht bij de vis – een stevige stamppot of een lekkere zelfgemaakte hartige taart. De vegetarische quiche van Leuke Recepten is een echte allemansvriend.

Bron: Verse Oogst


Spruitjes
De naam Brussel’s Sprouts doet vermoeden dat ze niet in Nederland groeien, maar niets is minder waar. Spruitjes groeien ook in Nederland! Ze worden rond februari, maart of april gezaaid en in het najaar geoogst. Hoewel niet iedereen van spuitjes houdt, kun je er toch veel mee in de keuken. Probeer deze makkelijke schotel met gnocchi en spekjes eens!

Andijvie
Als je aan stamppot denkt, dan denk je al snel aan andijvie. Deze populaire bladgroente groeit in een grote krop met gekrulde, groene bladeren. Andijvie heeft een frisse smaak met een klein bittertje. Dat komt omdat het familie is van de witlof. Met het klassieke rauwe andijviestamppot-recept van Keuken Liefde zet je echt een herfstwaardig gerecht op tafel.

Bron: Groei & Bloei


Schorseneer
Deze groente is in de categorie “vergeten groenten” terecht gekomen, maar je kan met deze groente alle kanten op! Koken, stomen of roosteren. Voordat je schorseneren kunt eten moet je ze schillen. Bij het verwijderen van de schil komt het sap van de groente vrij. Dat plakt best een beetje en is daarom een minder leuk schoonmaakklusje. Het harde schoonmaakwerk wordt beloond door de heerlijke smaak, die wat weg heeft van asperges of artisjok. Je kan er heerlijke groentechips van maken. Met het recept van Puur Tafelen kan je zelf aan de slag en daarna snacken!

Bron: Verse Oogst


Broccoli
Broccoli is een echte favoriet in Nederland, niet voor niets staat hij in de top 10 meest gegeten groente. De roosjes en de stronk zijn beide eetbaar, de stronk heeft een iets langere bereidingstijd nodig dan de roosjes. Qua uiterlijk lijkt broccoli veel op de bloemkool alleen de smaak is verfijnder en intenser. Broccoli bewaar je op een koele plek, zodat de mooie, groene kleur bewaard blijft. Wil je een origineel broccoli recept maken? Ga dan voor Broccoli-kaas loempia’s van Verse Oogst: een heerlijk hapje voor bij de borrel!

Bron: Mijn Keukentuintje

Verras me met nog meer

inspiratie!

Voor op tafel
venkel seizoensgroente groente vers

Top 5 seizoensgroenten van juni

Lees verder
Voor de familie

Boeren en tuinders pakken uit in de zomer 2024

Lees verder
Voor de familie
Zorgboeren Open Dag 1 juni 2024

Kom langs op de Open Dag van Zorgboerderijen!

Lees verder