Wandelaars, feestvierders, bewoners en boeren: van iedereen gaat het hart sneller kloppen van de 4Daagse. Ze delen de passie door te genieten van stad en land. Sinds de coronatijd hebben steeds meer fietsers en wandelaars het platteland ontdekt. Boeren en tuinders werken elke dag hard aan een groen platteland om van te genieten. Bezoekers en bewoners kunnen de boeren tijdens de 4Daagsefeesten een handje helpen. De boeren en tuinders van Nijmegen verkopen namelijk bosjes gladiolen (5 stengels) voor het goede doel.
Met dat geld zaaien ze bloemenstroken in langs drukbezochte wandelroutes. Dat soort bloemenstroken kleuren steeds vaker het platteland en zijn goed voor biodiversiteit en bodemleven. Een bosje gladiolen kost 3 euro. Daarmee zaai je zo’n 2 meter bloemenstrook rondom Nijmegen. De gladiolenactie is alleen op zondag 16 juli 2023 én dinsdag 18 juli 2023 in de Nijmeegse binnenstad. De boeren en tuinders hopen een mijl aan bloemenstroken in te zaaien. Er zijn in totaal 1.000 bosjes. Op = op.
Gladiolen gladiatoren
De oplettende bewoner of feestvierder heeft de boeren al vaker gezien. Tijdens de geannuleerde corona-edities van de 4Daagse in 2020 en 2021 werden er ook gladiolen verkocht voor het goede doel. Ze trokken als gladiatoren met een koe en tractor door de binnenstad. Dat zorgde voor een stortvloed aan maatschappelijke waardering vanuit burgers. Dat smaakt natuurlijk naar meer. En daarom doen ze het dit jaar nog een keer. Dit keer dus met bloemenstroken als goed doel.
Samenwerking
Dat is geen toeval, want het vergroenen van Nijmegen en de Vierdaagsefeesten is een belangrijk item uit de nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen boerenclub ZLTO en Stichting Vierdaagsefeesten. Beide werken al jaren succesvol samen aan duurzame ambities. Naast een aantrekkelijk platteland met bloemenstroken zijn dat ook CO-compensatie op boerenland door middel van Carbon Farming en meer lokaal voedsel op de menukaart van de feesten.
Bloemenstroken
Rondom steden als Breda en Oss is het al langer een bekend fenomeen. Lokale bedrijven, particulieren en coöperaties sponsoren bloemenstroken op het platteland en vergroenen zodoende direct het eigen uitzicht. Met deze promotieactie zetten de boeren en tuinders een voorzichtige eerste stap richting gesponsorde bloemenstroken. Bedrijven, particulieren en coöperaties die graag vooraf een aantal bossen gladiolen willen bestellen, kunnen dat uiteraard melden: mark.de.jong@zlto.nl. Ook is het uiteraard mogelijk om geld te doneren.
Sponsoring
Sponsors krijgen voor 2.500 euro per jaar, 5 jaar lang, een hectare bloemenstroken. Dat staat gelijk aan een strook van 5 meter breed uitgestrekt over 1,6 kilometer, maar ook kleinere projecten van 100 meter zijn natuurlijk mogelijk. Sponsoring bestaat uit inzaai van het bloemenmengsel en een compensatievergoeding voor de boer omdat deze een strook van het land niet kan bewerken. Vaak wordt er bij zo’n bloemenstrook een sponsorbord geplaatst met daarop het verhaal van de boer en de sponsor.