Boer en maatschappij

Lupine: het Nederlandse antwoord op soja?

De bonensoort lupine lijkt een sleutelrol te kunnen vervullen als een alternatief voor vlees in ons voedingspatroon. Het bevat evenveel eiwit als soja, dat op dit moment vooral wordt gebruikt in vleesvervangers. Maar in tegenstelling tot soja is lupine goed te telen in Nederland. In dit verhaal kijken we naar de kansen van lupine en andere veelbelovende peulvruchten voor de Nederlandse landbouw.

Wat is lupine?

Lupine is een vlinderbloemige en behoort tot dezelfde plantenfamilie als bonen, erwten, veldbonen en pinda’s. Er bestaan honderden soorten lupine. Sommige soorten zijn zo mooi dat ze worden verkocht als plant voor in de tuin. Vooral paarse lupine krijgt prachtige bloemen in vele verschillende kleuren. Na de bloei komen er peulen aan de plant, met daarin de boontjes. Dat zijn de zaden van lupine. Die zijn iets groter dan een erwt.

Niet alleen mooi, ook heel nuttig

Lupine is niet alleen een mooie plant, het is vooral een veelzijdige plant. Volgen Marjon Krol, projectleider bij ZLTO, gebruiken akkerbouwers lupine van oudsher als bodemverbeteraar. “Het is net als andere peulvruchten namelijk in staat om vrije stikstof uit de lucht te binden en zo wordt de plant een natuurlijke bemester. Zo is lupine een prima rustgewas, een plant die landbouwgrond goed doet.”

Lees hier het volledige artikel >>>

verras me met nog meer

Inspiratie

Voor de familie
eigen moestuin aanleggen

Je eigen moestuintje: zo begin je!

Lees verder
Boer en maatschappij

Plantbased: verschuiving in ons dieet en de rol van de boer

Lees verder
Voor op tafel

Snoepen als een koning: maak je eigen oranje tompouce

Lees verder