Voor op tafel
rode kool

Top 5 groenten december

In de laatste maand van het jaar dient het winterseizoen zich officieel aan. Aan de grond vriest het steeds vaker – maar dat betekent niet dat er niet meer geoogst wordt. Ook in december zijn er groenten en fruit te telen van Nederlandse grond. Wij hebben onze top 5 voor je op een rij gezet met een paar lekkere recepten!

Boerenkool
Deze populaire koolsoort is dé superfood van Nederlandse bodem. Een paar jaar geleden werd onze boerenkool ineens razend populair in de VS. Dat komt omdat er ontzettend veel voedingsstoffen en vezels in zitten. De meeste boerenkool kopen we kant-en-klaar in een zakje, maar dat kan ook anders. De koolbladeren groeien aan een struik met een knapperig diepgroen blad. Het uiteinde van het blad is gekruld – daar kan flink wat zand in zitten – dus was de bladeren goed. Omdat boerenkool zo populair is (geworden) – worden er allerlei vernieuwende recepten met de kool gemaakt. Zoals deze gezonde boerenkool tosti van Verse Oogst: dan heb je meteen je vitamientjes te pakken tijdens de lunch!

Bron: Culy


Spruiten
Wist je dat spruitjes familie is van de broccoli? Spruitjes kopen we los – eigenlijk zijn het allemaal mini kooltjes – maar ze groeien in trossen aan de stengel van een plant. Spruitjes hebben een lichte bittere smaak, daarom zijn spruitjes niet een allemansvriend. Ze zijn wel ontzettend gezond: ze kunnen wel twee tot drie keer meer vitamine C bevatten dan sinaasappelen. Gelukkig zijn er vele manieren om de groente te breiden en ze heerlijk op smaak te brengen. Je kan ze wokken, blancheren, koken, grillen of maak er eens een frisse tapende van.

Bron: Njam


Rode kool
Vroeger werd verteld dat kinderen op het land in een rode kool groeide… Gelukkig weten we nu dat baby’s heel ergens anders groeien en we deze groente alleen hoeven op te eten. De bladeren van de rode kool groeien strak over elkaar heen. Zolang je de kool niet aansnijdt kan je hem tot wel twee maanden bewaren. Door de mooie kleur van de kool kan je een kleurrijk bordje presenteren. Met de Rodekoolwraps van de AH zet je een totaal vernieuwend gerecht op tafel!

Bron: Verse Oogst


Kweepeer
De kweepeer is een apart stukje fruit – met de juiste bereiding kan je heerlijk genieten van de zoete honingachtige smaak. De vrucht heeft een groen-gele kleur en is van zichzelf ontzettend zuur en hard. Zonder bereiding is de kweepeer eigenlijk niet eetbaar – daarom ga je er eerst mee aan de slag – om er daarna van te genieten. Je kan er heerlijke jam, chutney of gelei van maken: een perfecte zoete aanvulling bij je kaasplankje.

Bron: AH


Kervel
Kruiden zijn echte smaakmakers – onmisbaar in de keuken om je eten een ware smaakexplosie te geven. Kervel is familie van de peterselie en dat zie je aan zijn uiterlijk, maar qua smaak is het een hele andere beleving. Het kruid heeft een licht zoete anijssmaak die mooi combineert met vis of soepgerechten. De kervelsoep met gerookte haring van de Albert Heijn brengt beide werelden samen tot een overheerlijk gerecht.

Bron: Foodies magazine

Verras me met nog meer

inspiratie!

Voor op tafel
Geroosterde aubergines

De 5 seizoensgroenten van juli

Lees verder
Voor de familie
Cfoto Kavelaars kersen

10 x Kersen rechtstreeks van de teler

Lees verder
Voor de familie
Zoet in de zomer: Clafoutis met kersen

Zoet in de zomer: Clafoutis met kersen

Lees verder