Het is 1 maart! En maart is de maand dat de lente zich gaat aankondigen. Het is vooral het moment om in de (moes)tuin aan de slag te gaan. Er kan vanaf nu volop gezaaid worden, zodat er over een tijdje in overvloed geoogst kan worden. Het gros laat dus nog even op zich wachten. Maar ook in de overgangsmaand zijn er heerlijke groenten uit Nederlandse grond te verkrijgen.
Raap
Dit knolletje ken je misschien wel onder de naam knolraap, meiraap of tuinraap. Maar verwar hem niet met de koolraap. Koolrapen zijn flinke ferme knollen die je vooral in de herfst ziet. Knolraapjes zijn kleine knolletjes die je vanaf de vroege lente kunt oogsten. De buitenkant is wit met lila paars en ze hebben een frisse, pittige bite. De jonge rapen kan je in flinter dunne plakjes snijden, en zijn heerlijk om rauw door een salade te eten. Of grill ze op de bbq met verschillende knolletjes voor een salade van gegrilde groentes.
Bron: mooiemoestuin
Winterpostelein
Winterpostelein is een plantje met mooie groene blaadjes en laag aan de grond groeit. In het voorjaar bloeien er kleine witte bloementjes aan die ook eetbaar zijn. De winterpostelein heeft zijn naam te danken aan het feit dat het goed tegen de kou kan. Zelfs wanneer de temperaturen diep onder het vriespunt dalen, groeit de winterpostelein gewoon door. De blaadjes zijn goed te gebruiken in een salade of als groente toevoeging in je smoothie. Op de koudere dagen is een heerlijke soep met winterpostelein van Smulweb, een goed gerecht om je aan op te warmen.
Bron: moestuintips
Radijs
Het eetbare gedeelte van de radijsplant groeit met een klein bolletje onder de grond. Het blad van de jonge radijsjes is ook eetbaar, maar wat minder lang houdbaar. De radijs groeit het best in een koude grond, hierdoor ontstaat de frisse en pittige smaak. Wanneer een radijs in te warme grond groeit, wordt de smaak bitter. De roodkleurige radijs zien we het vaakst voorbij komen. Maar de radijs is er in allerlei kleuren en vormen te vinden. Er zijn, rode, paarse, witte, gele, ronde en langwerpige radijsjes. Bewaar de radijsjes niet te lang en haal de loof er af, op deze manier blijven ze knapperig. De frisse radijs tzatiki van de AH is een heerlijk recept om eens uit te proberen.
Bron: mooiemoestuin
Tuinzuring
(Tuin) zuring is de ‘vergeten groenten’ die we écht vergeten zijn. Het wordt een groente genoemd, maar eigenlijk is het een kruid. Deze bladgroente past qua smaak goed bij zijn naam, die is namelijk een beetje zurig. Daarom is dit groene blad ook de perfecte verfrissing in een romig gerecht. Zurig heeft een korte bereidingstijd of eet het rauw bovenop de frisse risotto van ‘wild at heart’.
Bron: Culy
Spinazie
‘Spinazie, daar word je sterk van!’ is een uitspraak die iedereen wel eens heeft gehoord. Een wetenschapper heeft tijdens een onderzoek naar ijzer in spinazie, de komma verkeerd genoteerd. Hierdoor leek het alsof er veel meer ijzer in zat. Afhankelijk van de periode van het jaar heeft de spinazie kleine of grotere bladeren. Wanneer het blad wat groter zijn, worden ze wat stugger. Ze zijn dan vooral goed te gebruiken in warme gerechten. De zachte smaak van spinazie kan in allerlei gerechten verwerkt worden. In pasta’s, wraps, salade of maak er een lekkere spinazietaart van. Met de spinazietaart ‘Uit Paulines keuken’ score je punten aan tafel.
Bron: Verse oogst