Voor op tafel

Top 5 seizoensgroenten van februari

Het is winter en de kou zit nog flink in de grond. Dat wil niet zeggen dat er alleen maar groentes en fruit uit het buitenland in de schappen liggen. Zelfs tijdens de frisse maanden zijn er lekkere groentes te krijgen van eigen bodem. Met deze 5 heerlijke groentes komen we deze koude maand wel door!

Knolselderij

Zoals zijn naam al doet vermoeden is het familie van de selderij. In plaats van lange stengels groeit hij net boven de grond in de vorm van een flinke ronde knol. Bovenop groeien bladeren die in het voorjaar ook lekker zijn om te eten. In de winter worden de bladeren ervan afgehaald. De knol zit boordevol vitamine C en vitamine K en bevat veel vezels. Vaak wordt hij gebruikt als toevoeging in de erwtensoep. Maar er zijn nog veel meer manieren om knolselderij te eten: je kunt hem ook stoven, er frietjes van maken, raspen door een salade of gepoft, zoals in dit recept van de ‘AH’. Heerlijk voor een avond zonder vis of vlees.

Bron: Verse oogst


Winteruien

Uien zijn bolgewassen en groeien diep in de grond. Doordat ze uit allerlei verschillende laagjes bestaan kunnen ze goed tegen de kou. Vandaar dat de winterui het in februari zo goed doet. Door een ui te bakken of langzaam te garen kan hij heel zoet worden. Zo verdwijnt de scherpe smaak die je proeft wanneer je een ui rauw eet. Een hartverwarmende uiensoep zoals die van ‘Kookpraatjes’ is het ultieme winterse gerecht om je lekker aan op te warmen.

Bron: Mooie moestuin


Schorseneer

Deze lange donkere stengels vallen onder de categorie ‘vergeten groenten’. Tijdens de Tweede wereldoorlog werden ze veel gegeten in Nederland, maar zijn daarna in het verdomhoekje geraakt. Ze zijn heerlijk, dus des te meer reden om ze weer in het zonnetje te zetten. Ze smaken een beetje naar noten, hebben een bittertje en mals vruchtvlees. Wanneer je ze gaat schillen komt de witte wortel tevoorschijn. Door het daglicht kunnen ze verkleuren, dus om ze mooi wit te houden moet je ze snel bereiden.

Bron: Culy


Prei

Deze groente hoort tot de lookfamilie, dus knoflook, bieslook en uien komen uit hetzelfde gezin. De prei groeit onder de grond en heeft lange witte stelen. Zodra de stelen boven de grond uit steken worden ze donkergroen. Prei is het hele jaar door te verkrijgen. Door de lage temperaturen in de winter zijn de stelen steviger en dikker dan in de lente of zomer. De smaak blijft echter het hele jaar hetzelfde. Deze groente is heel goed te combineren met allerlei ingrediënten. Een van de lekkerste recepten blijft toch de preitaart. Bijvoorbeeld zoals deze smakelijke quiche van de ‘AH’.

Bron: Verse oogst


Boerenkool

Boerenkool is een groente met hele grote groene bladeren en krullende randjes. Wanneer de kool in de koude grond heeft gestaan wordt het zetmeel omgezet in suiker. De kool is daardoor wat zoeter en smaakt daardoor in deze koude maand het lekkerst. Sinds een paar jaar is deze groente weer helemaal terug van weg geweest omdat dit een echte ‘superfood’ is. Het zit namelijk boordevol vitamines. Per calorie zit er zelfs meer ijzer in dan een stukje rundvlees en 100 gram van deze groente bevat de dubbele aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Van deze lekkere boerenkoolchips van ‘De groene meisjes’ kan je eindeloos zonder schuldgevoel blijven eten.

Bron: Sightdish & Verse oogst

verras me met nog meer

Inspiratie

Voor de familie
eigen moestuin aanleggen

Je eigen moestuintje: zo begin je!

Lees verder
Boer en maatschappij

Plantbased: verschuiving in ons dieet en de rol van de boer

Lees verder
Voor op tafel

Snoepen als een koning: maak je eigen oranje tompouce

Lees verder