Voor op tafel

Hartverwarmende soep voor dit weekend: uiensoep

In de winter smaakt niets zo lekker als een hartverwarmende soep. Ingrediënten uit het seizoen zitten boordevol smaak en zijn ook nog eens duurzaam. Ook in de koude maanden koop je mooie producten uit het seizoen om zelf een lekkere maaltijd te bereiden. Met winteruien maak je bijvoorbeeld een heerlijke uiensoep. Door de uien langzaam te karamelliseren, worden ze lekker zoet. Dit is ons recept:

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 800 gram uien
  • Klontje roomboter
  • 1 teen knoflook
  • 2 el bloem
  • 3 takjes tijm
  • 1 laurierblaadje
  • 1 liter runderbouillon of groentebouillon
  • Peper en zout
  • Stokbrood
  • Geraspte kaas

Bereiden

  1. Snijd de uien in vieren en daarna in plakken. Smelt de boter in de pan met een dikke bodem. Voor een volle smaak laat je eerst de uien karamelliseren: je bakt de uien op middelhoog vuur tot de uien flink geslonken zijn en mooi bruin van kleur zijn. Dit kan wel tot 30 minuten duren. Schep ondertussen regelmatig om.
  2. Hak de knoflookfijn en ris de tijmblaadjes van de takjes. Bak de knoflook, tijm en bloem vijf minuten mee met de uien. Voeg de bouillon en laurierblaadje toe aan de uien. Om de meeste smaak uit de soep te halen, laat je het nog een uurtje sudderen met de deksel op de pan op een laag vuurtje.
  3. Verwarm ondertussen de oven op 180 graden, snijd een paar plakken stokbrood en verdeel de geraspte kaas erover. Verwarm de croutons 7 minuten in de oven of totdat de kaas gesmolten is en een mooi gouden korstje heeft.
  4. Serveer de soep in een kom en bovenop de knapperige kaascrouton.

verras me met nog meer

Inspiratie

Voor de familie

Nieuwe streekproducten fietsroute (Zeeland)

Lees verder
Boer en maatschappij

In de spotlight: de geit

Lees verder
Boer en maatschappij

Zoönose: wat is het en hoe voorkomen we het?

Lees verder