Boer en maatschappij

In de spotlight: de geit

Met zo’n 450 miljoen geiten over de hele wereld en naar schatting 450.000 in Nederland, wordt het hoog tijd dat wij je meer gaan vertellen over dit nieuwsgierige kuddedier.

Mannetjes, vrouwtjes en lammetjes 
Een mannetjesgeit (bok) verschilt in een paar opzichten van het vrouwtje. Het mannetje is groter en hebben daarbij ook een grotere sik. Vrouwtjes zijn wat kleiner en duidelijker te herkennen aan de uiers. In de herfst is het paartijd en na ongeveer 150 dagen zwangerschap (drachtig), worden de lammetjes in de lente geboren. Meestal 1 tot 3 lammetjes per geit.  

Hoe krijg je geitenmelk? 
Als een mannelijke en vrouwelijke geit met regelmatig paren, kan het vrouwtje lammeren en blijft de melkproductie op gang. Duurmelken wil zeggen, een geit langere tijd achter elkaar ‘doormelken’, zonder dat zij een lam krijgt. Dit ‘duurmelken’ komt steeds meer voor in de melkgeitensector, en is beter voor de gezondheid van de geit.  

Kaas, melk, yoghurt  
Producten van geitenmelk winnen steeds meer terrein in ons land. Denk aan geitenmelk en –yoghurt, maar ook harde en zachte kazen van geitenmelk zijn razend populair! 

Lammetjesdagen 
Wanneer de lente weer komt kijken, kun je ook weer een bezoek brengen aan verschillende plekken voor de lammetjesdagen! Wie weet kun je bij jou in de buurt op ‘kraamvisite’ komen en lammetjes knuffelen. Kijk voor de actuele data op Lammetjesdagen 2024 – Kids Travel Service.  

Wist jij dat… 

  • … een geit een echte herkauwer is? Ze zijn best kieskeurig als het om eten gaat, maar lusten van alles! Denk aan bladeren, langer gras en schors.  
  • … er zo’n 300.000 melkgeiten in Nederland rondlopen? 
  • … als een melkgeit goed verzorgd en gevoed wordt geeft het dier ongeveer 950 -1000 kilogram melk per jaar geeft? Ter vergelijking: een melkkoe geeft per jaar bijna 8000 kilogram melk. 
  • … een geit, net zoals de koe, 4 magen heeft? Dat zijn de pens, de netmaag, de boekmaag en de lebmaag. 

Wil jij meer lezen of weten over een geitenhouderij? Lees dan ook eens dit bezoek aan ’t Geitenboerke in Oerle: Dichterbij de Boerderij | ontmoet de boer(in) | Boerderij Den Hof 

 

verras me met nog meer

Inspiratie

Voor op tafel
bieten biet rode biet gezonde groente

5 seizoensgroenten van april: lente op je bord!

Lees verder
Voor op tafel

10x verse asperges uit Midden- en Oost-Brabant

Lees verder
Ontmoet de boer(in)

Zorgkwekerij ’t Lieseind: stekken, potten en planten op eigen tempo

Lees verder