Ontmoet de boer(in)

Maak kennis met geitenboer Christ Schippers (eigenaar van ’t Geitenboerke in Oerle)

Vanaf 1999 vind je in Oerle – aan de rand van Veldhoven – geitenboerderij ’t Geitenboerke. Sinds de oprichting is er een hoop veranderd. Naast de melkproductie van ruim 600 melkgeiten is ’t Geitenboerke een zorgboerderij en wordt er regelmatig een ‘meet & greet’ met de geiten georganiseerd. Eigenaar Christ Schippers vertelt met trots over zijn veelzijdige boerderij.

Al vanaf zijn jeugd was er geen twijfel mogelijk: Christ wordt boer. Christ: “Ik maakte alleen maar tekeningen over boerderijen, boeren en boerderijdieren. Mijn opa had op deze locatie een gemengd bedrijf met veel verschillende dieren. Mijn moeder nam de gebouwen over, maar boerde zelf niet. Eind jaren 80 werd ik koeienboer. Nadat ik veel ervaring had opgedaan bij verschillende koeienboeren, ben ik in de periferie terecht gekomen en heb ik een paar jaar gewerkt als vertegenwoordiger. Op de kermis in Oerle kreeg ik de vraag of de kalvermesterij niks voor mij was. Daarna heb ik twee jaar lang als bedrijfsleider gewerkt bij kalvermesterij in Someren.”

Geitenboerderij

Op diezelfde kermis kreeg Christ een paar jaar later wederom carrièreadvies. Christ: “Ik kreeg de vraag of het boeren met geiten niks voor mij was. In 1997 ben ik gestart op een plek met een gehuurde stal met daarin 100 melkgevende geiten. Op de huidige locatie zijn we in 1999 gestart met een stal voor 600 geiten. Toen een paar jaar laten de klad kwam in de export van melk en kaas, zei ik tegen mijn vrouw: het pensioen gaan we niet halen met 600 geiten, we moeten iets anders doen.” Het bleek een realistisch en verstandig inzicht.

Een boerderij voor dier en mens

Als gevolg van dit inzicht veranderde het boerenbedrijf in 2005 volledig. Christ: “We kozen vanaf die tijd bewust voor mensen en daarmee was ’t Geitenboerke geboren. Als ik zo terugkijk zijn we eigenlijk met bijna alles tegelijk begonnen: de bedrijfsnaam, excursies, kinderfeestjes, schooleducatie en ook meteen het toevoegen van onze zorgtak. Een jaar later zijn we begonnen met de geitenkijkdagen waar 150 bezoekers op af kwamen. Met dat aantal mensen waren we hartstikke blij. Onder de bezoekers was ook een journalist. Hij plaatste een artikel en foto in het Eindhovens Dagblad. Het gevolg? Tijdens de tweede editie hadden we meer dan 1200 bezoekers. Sindsdien is het een jaarlijks event en doen we al 17 jaar hetzelfde, waarmee we elkaar jaar ruim 800 mensen over de vloer hebben.”

Gasterij ’t Dorpsgenot

Op het erf van ’t Geitenboerke ligt naast de geitenboerderij Gasterij ’t Dorpsgenot. Christ: “In 2008 sprak ik bij iemand van de gemeente de wens uit om een zondagmiddagcafé aan ons bedrijf toe te voegen. Mede door de vernieuwing van het gebied is het uitgemond in een echt bezoekerscentrum. Samen met een groep enthousiaste mensen staan we iedere dag klaar voor mensen die op zoek zijn naar rust, maar ook voor zakelijke bezoekers hebben we verschillende mogelijkheden. Ik zie Gasterij ’t Dorpsgenot echt als los, tweede bedrijf naast onze zorgboerderij.”

Geitenkijkdagen

Elke zaterdag & zondag in maart kun je met de hele familie geitjes komen kijken, aaien en zelfs een flesje geven aan de lammetjes! Neem een kijkje op de website van ’t Geitenboerke voor alle mogelijkheden op en rondom de boerderij, zorgboerderij en de gasterij

Kan je geen genoeg krijgen van de lammetjes? Ook begin april worden er nog lammetjesactiviteiten georganiseerd door verschillende boeren. Bekijk hier het overzicht.

 

verras me met nog meer

Inspiratie

Voor de familie
eigen moestuin aanleggen

Je eigen moestuintje: zo begin je!

Lees verder
Boer en maatschappij

Plantbased: verschuiving in ons dieet en de rol van de boer

Lees verder
Voor op tafel

Snoepen als een koning: maak je eigen oranje tompouce

Lees verder