Boer en maatschappij

In de spotlight: de koe!

Wat weet jij over koeien en de melkveehouderij? Wat eten koeien eigenlijk en hoeveel melk geven ze per dag? Waarom dragen ze nummerplaatjes in hun oren? Benieuwd naar de antwoorden op deze vragen? Lees dan snel verder!

Koetjes en kalfjes

De draagtijd van een koe is, net zoals bij mensen, 9 maanden. Wanneer het kalfje geboren is, gaat de koe pas melk geven. Op de melkveehouderij helpt de boer vaak mee bij de geboorte van het kalfje. De koe geeft haar kalf met haar ruwe tong grote likken. Het bloed van het kalf gaat hierdoor goed stromen. Al snel na het kalven gaat de koe weer naar de stal met andere koeien. Het kalfje krijgt een schoon hok met stro. Maar waarom wordt het kalfje dan van haar moeder gescheiden?  De boer neemt vanaf dat moment de zorg over en zorgt ervoor dat het kalfje minder kwetsbaar is. In de stal, tussen de grote koeien, zijn er grotere gevaren en kunnen ze ziek worden van bacteriën.

Wat is biest?

De eerste dagen geeft de boer het kalf biest. Biest is de eerste melk van de moederkoe na de geboorte van het kalf. Het is dikke melk met veel voedingsstoffen en stoffen die het kalf beschermen tegen ziekten. Het kalf slurpt de melk uit een emmer. In het begin kan het kalf dat nog niet goed en helpt de boer daarbij.

Het oormerk

De nummers van de oormerken van alle 4,5 miljoen runderen in ons land zitten opgeslagen in een computer in Arnhem. Daar worden de gegevens van iedere koe bijgehouden, zoals waar en wanneer ze geboren is, op welk veebedrijf ze leeft of wanneer ze dood is gegaan. Dat is heel belangrijk om snel bijvoorbeeld koeien met een besmettelijke ziekte op te kunnen sporen. Ze kunnen dan allemaal snel worden behandeld, zodat de ziekte zich niet verspreidt.

Wist jij dat…

  • … koeien ongeveer 60 kilo aan voer eten per dag?
  • … een koe 4 magen heeft? De pens, de netmaag, de boekmaag en de lebmaag.
  • … een koe gemiddeld 25 liter melk per dag geeft?

Wil jij meer lezen of weten over varkenshouderijen? Lees deze artikelen eens!

Verras me met nog meer

inspiratie!

Voor de familie
Zorgboeren Open Dag 1 juni 2024

Kom langs op de Open Dag van Zorgboerderijen!

Lees verder
Voor de familie
Campina Open Boerderijdagen

8 x Campina Open Boerderijdag bij jou in de buurt

Lees verder
Ontmoet de boer(in)

De Letter Asperges & Zo: Beleving van A tot Z

Lees verder