Boer en maatschappij

In de spotlight: het varken!

Wat weet jij over varkens? Varkens zijn familie van het wilde zwijn. Het wilde zwijn leeft, zoals de naam het al zegt, in het wild. Varkens daarentegen worden al duizenden jaren gehouden en verzorgd door mensen. Lees hier leuke en interessante weetjes over deze slimme dieren!

Beer, zeug en big

Je hebt vast wel ooit gehoord van een zeug, beer of big. Maar wat is nou eigenlijk het verschil? Een beer is het mannetje en de zeug het vrouwtje. Elke zeug is ongeveer drie weken vruchtbaar. Wanneer een zeug gedekt is door een beer, bedraagt de draagtijd 115 dagen. Dat komt neer op 3 maanden, 3 weken en 3 dagen. Bijzonder hè? Als de draagtijd erop zit, worden er gemiddeld 13 biggen geboren. Soms zijn het er 9, maar soms ook 15! Lees erover in de spreekbeurt die je kan downloaden: klik hier!

Biggen grootbrengen

Wanneer alle biggetjes geboren zijn, willen ze zo snel mogelijk voeding. Dus vinden ze hun weg naar de spenen van de moeder. Wist je dat de speen het meest dichtbij het kop van de moeder het meeste melk geeft? Dat is ook de reden dat de meeste biggetjes strijden om die speen. In een varkenshouderij ligt de zeug in een hok tussen ijzeren hekken. Dat klinkt misschien zielig, maar dit is niet voor niets. De biggen hebben van de boer een lekker warm plekje gekregen. Ze liggen op een stukje verwarmde vloer of onder een straalkacheltje. Als de zeug niet achter zo’n hek zou staan, ging ze daar ook liggen, bij haar biggetjes. Ze valt al gauw in slaap en draait zich van de ene op de andere zij. De zeug kan dan per ongeluk boven op een big gaan liggen en het beestje dooddrukken. Deze hekken houden de zeug dus tegen.

Modderbad

Varkens houden van een modderbad op z’n tijd. Misschien heb je ze zelf wel eens er doorheen zien rollen. Ze zijn er gek op! Wist je dat varkens niet kunnen zweten? Voor een varken werkt een modderbad verkoelend, dus met warme dagen is dit voor hen heerlijk!

Wist jij dat…

  • … varkens in de top 5 staan van meest slimme dieren? Samen met de aap en dolfijn!
  • … varkens luie dieren zijn en zo’n 19 uur per dag rusten?
  • … varkens in de andere uren van de dat graag de omgeving verkennen of met elkaar spelen?
  • … een zeug gemiddeld 180 kilo weegt en een beer 250 kilo?

Wil jij meer lezen of weten over varkenshouderijen? Lees dan deze artikelen op onze website:

Verras me met nog meer

inspiratie!

Voor op tafel
venkel seizoensgroente groente vers

Top 5 seizoensgroenten van juni

Lees verder
Voor de familie

Boeren en tuinders pakken uit in de zomer 2024

Lees verder
Voor de familie
Zorgboeren Open Dag 1 juni 2024

Kom langs op de Open Dag van Zorgboerderijen!

Lees verder